tiistai 28. joulukuuta 2010

Suosituksia sitoutuneesta pelaamisesta

SYKSYN 2010 GOLFPOLITIIKKAA !                                                       28.12.2010

Sekä Nurmijärven Golfkeskus Oy:n että Ry:n hallitukset ovat seuranneet erittäin tiiviisti syksyn 2010 aikana käytyä valtakunnallista keskustelua ns. sitoutumattomasta pelaamisesta, osallistuneet Golfliiton infotilaisuuksiin ja kertoneet myös omia näkemyksistään Golfliiton asettamien työryhmien esityksistä lausuntojensa muodossa. 
Golfliiton liittovaltuusto on selvitysten ja alueellisten kokousten jälkeen päätöksensä tehnyt. Joskin näennäisen torsona keskustelun avaukseen nähden. NGK:n hallitukset seuraavat edelleen aktiivisesti valtakunnallisen tilanteen kehittymistä, eri golfkenttien yksittäisiä ratkaisuja.  Mahdolliset toimenpiteet NGK:ssa  huomioidaan tulevien vuosien toimintasuunnitelmissa.

” Pelaajat ovat rahoittaneet kentät itse omaa pelaamistaan varten
Golf eroaa useimmista liikuntamuodoista siinä, että Suomessa yhteiskunta ei osallistu suorituspaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon käytännössä lainkaan, vaikka kunnollisten golfkenttien ja oheistilojen rakentaminen on erittäin kallista.  Esimerkiksi jäähallit, yleisurheilu- ja jalkapallokentät, uimahallit ja palloiluhallit on pääsääntöisesti rakennettu yhteiskunnan varoin.  Silloin niiden käyttö voidaan ja pitääkin toteuttaa yhteiskunnallisin periaattein.

Sen sijaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista golfkentistä on osakepohjaisia golfkenttäyhtiöitä, jotka alun alkaen on perustettu yhtiön omien osakkeenomistajien pelaamista varten.  Kaikki muu pelaaminen on golfkenttäyhtiön kannalta toissijaista yhtiön perustarkoitukseen nähden.  Tätä muuta pelaamista ovat ainakin greenfee- eli vierailijapelaaminen (ilman osakasisäntää), yritystapahtumat, muille kuin osakkaille suunnatut kilpailutapahtumat jne.”

Näillä kappaleilla alkoi Suomen Golfliiton asettaman ”Sitoutumatonta pelaamista” pohtineen työryhmän raportti.
Raportti aiheutti loka-marraskuussa 2010 melkoisen kohinan mediassa, sitä ja sen sisältämää asiasisältöä on ruodittiin jopa Helsingin Sanomien urheilusivujen lisäksi YLE:n Aamu-TV lähetyksessä. Tässä yleisessä keskustelussa menivät välillä puurot ja vellit pahasti sekaisin, kun työryhmän raporttia tulkittiin vain osittain tai vain jonkin intressipiirin näkökulmasta.  Toisaalta voidaan myös arvioida, että Golfliitto asetti turhan suuren kokonaistavoitteen työryhmälle ja että raportin julkistamisessa Suomen Golfliitto epäonnistui pahemman kerran. Kohun myötä jopa Kilpailuvirasto kiinnostui Golfliiton toimista siinä määrin, että suoritti tietyissä golfin toimipaikoissa tarkastuksen.  Syntyneen kohun seurauksena Golfliiton hallitus muuttikin sitten työryhmän esityksen perusteellisesti ja antoi golfyhteisöille vain joitakin suosituksia kanta-asiakkaittensa (osakkeenomistajat) etujen huolehtimisesta. 

Linkki golfkenttäyhtiön ja Suomen Golfliiton välille syntyy siitä, että kentän tulee olla ’avoin’, jotta sillä toimiva golfseura voisi saada Suomen Golfliiton jäsenyyden. Avoimuudella tarkoitetaan tässä sitä, että muidenkin golfseurojen jäsenillä tulee olla ainakin rajallinen mahdollisuus pelata kentällä.  Golfliiton hallituksen alkuperäinen esitys liittovaltuustolle seuraavassa referaatissa:

Seuraavat suositukset ovat asioita, joiden päätösvalta kuuluu suvereenisti kullekin golfyhtiölle itselleen. Suosituksia golfyhtiöille on listaus asioista, joita golfyhtiöiden kannattaa ainakin selvittää, olisivatko ne mahdollisia ja järkeviä toteuttaa omassa päätöksenteossaan. Kustakin suosituskohdasta on olemassa käytännössä hyviksi havaittuja tapoja, miten joissakin golfyhteisöissä alla oleviin kohtiin on puututtu.

SUOSITUKSIA GOLFYHTIÖILLE
• Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus
• Yhtiöjärjestysten laatiminen tai muuttaminen
• Golfosakkeiden vuokraaminen / hallintokulu
• Pelilippujärjestelmistä luopuminen
• Aloittaville pelaajille määräaikaisia aloituspaketteja
• Vähän pelaaville ajallisesti/määrällisesti rajattuja pelimahdollisuuksia

Lisäksi liittovaltuustolle oltiin esittämässä seuraavia asioita:
• Green Card -kriteerit uudistetaan ja korttien myöntämistä seurataan
• Golfliitto ottaa käyttöön virallisen, varsinaisen tasoituskortin ja erillisen ”vihreän” kortin
   seuratasoituksella (hcp 37-54) pelaaville jäsenille
• Tasoituskorttiin merkitään pelaajan sitoutumisaste

MITÄ SITTEN PÄÄTETTIIN SUOSITELLA? Tässä seuraavassa tiivistettynä päätösten sisältö:
Kanta-asiakkaiden suosiminen:
        - Golfyhteisöjen tulisi pitää entistä parempaa huolta kanta-asiakkaistaan
      Vieraspelaaminen edellyttää pelaajalta pääasiallisesti virallista tasoitusta (HCP 36 tai alempi)
        - Seuratasoituksella vieraspelaamisen salliminen jää kunkin yhteisön itse päätettäväksi

Lisäksi liittovaltuusto päätti seuraavia asioita:
• Green Card -kriteerit uudistetaan ja korttien myöntämistä seurataan
• Golfliitto ottaa käyttöön virallisen, varsinaisen tasoituskortin ja erillisen ”vihreän” kortin
   seuratasoituksella (hcp 37-54) pelaaville jäsenille

Eräitä faktoja ja omia mielipiteitä
Suomen Golfliitto tai mikään sen elimistä ei voi päättää, kuka milläkin kentällä pelaa – tämä päätös kuuluu kullekin kentälle itselleen. Kenttäkohtaisesti pelaamisesta määrätään suoraan yhtiöjärjestyksissä tai yhtiöjärjestyksen perusteella delegoituna hallituksen päätöksillä pelioikeussäännössä tai vastaavalla päätöksellä.

Suomen Golfliiton jäseninä ovat kentillä toimivat golfseurat – eivät yksittäiset pelaajat eli seurojen jäsenet.  Golfliiton luottamuselimiin on nimenomaan valittu seurojen edustajat puhumaan seurojen mandaateilla. Demokraattiset valtuutukset golfyhtiöiden asioiden käsittelyyn puuttuvat.

Kentät on rakennettu ja ylläpidetään pääasiassa osakkeenomistajien varoin ja näiden käyttöä varten.
Osa golfyhtiöiden yhtiöjärjestyksistä on aikanaan laadittu ajattelemattomasti, tulevaisuutta ei ole voitukaan ennustaa – porsaanreikien tukkiminen jälkikäteen yhtiöjärjestyksiä muuttamalla on erittäin hankalaa. Jollei jopa mahdotonta.

Golfkentät tarvitsevat edelleenkin vierailijapelaajia, yritys- ja kutsukilpailuja. Golfyhteisöt tarvitsevat edelleenkin aloittelevia pelaajia (tulevia sitoutuneita osakkeenomistajia), ja näille on kyllä tilaa kullakin kentällä, kentän omilla toimintaperiaatteilla.

Golfin jälkimarkkinoilla toimivat yrittäjät sekä pelilippujen internetkaupustelu ketjutettuna ”etä-, kauko- tai lähijäsenyyteen” ovat luoneet pohjan ns. vapaalle pelaamiselle ja samalla voimistaneet mielikuvaa sitoutumattoman pelaamisen edullisuudesta.  Toiminta on ilmeisen laillista, muttei golfrakenteiden kehittymistä edistävää eikä ns. perinteisten golfarvojen mukaista.

Laskennallinen greenfeen hinta tulisi olla 85-90 €. Golfyhtiön tasearvojen mukaan kutakin pelioikeutta kohti on kenttään, rakennuksiin, koneisiin ja tekniikkaan investoitu 7.500 – 8.000 euroa.  Mikäli golfkenttä rakennuksineen pitäisi rakentaa ja ylläpitää pelkästään greenfee-tuloihin perustuen, tulisi greenfeen hinnan olla vähintään tuo 85 €

Kenttien profilointi tulee voimistumaan ja nopeutumaan. Syksyn 2010 aikana käyty ’golfpoliittinen’ keskustelu on herättänyt osan aikaisemmin hiljaa pysyneistä osakkeenomistaja-pelaajista selvittelemään oman kenttänsä menettelyjä. Aktivoituminen tullee näkyviin lisääntyvänä paikallisena keskusteluna oman kentän tulevaisuudesta.


Esa Meriläinen
toimitus- ja toiminnanjohtaja
Nurmijärvi Golf



Nurmijärvi Golf
Nurmijärven Golfkeskuksessa toimivan paikallisen golfyhteisön muodostavat Nurmijärven Golfkeskus Oy ja Nurmijärven Golfklubi Ry. Yhteisöstä käytetään yhteistä nimitystä Nurmijärvi Golf (NGK)  Yhteisön jäsenistön muodostavat yhtiön osakkaat ja pelioikeuksien haltijat sekä seuran jäsenet.
Missio
Nurmijärvi Golf on pääkaupunkiseudulla toimiva laadukas ja dynaamisesti kehittyvä perheystävällinen golfkeskus.  Nurmijärvi Golf tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ja vaihtelevat kentät golfin harrastamiseen. Toiminnassa painotetaan pelaajien viihtyvyyttä, kodikasta ja välitöntä ilmapiiriä, matalaa aloituskynnystä sekä juniori- ja nuorisogolfin kehittämistä ja tavoitteellista valmennustoimintaa.
Nurmijärven Golfkeskus Oy on yksityinen golfyhtiö, jonka toiminta-ajatuksena on tarjota miellyttävää ja rentouttavaa vapaa-ajantoimintaa golfin ja siihen liittyvien oheistoimintojen parissa, pääasiallisena kohderyhmänään eli avainasiakkainaan pelioikeuksiaan hyödyntävät osakkaat, (toissijaisesti näiden vieraat) ja seuran jäsenet.
Nurmijärven Golfklubi Ry on kaikille avoin, golfin harrastusta monipuolisesti edistävä ja golfiin liittyvää etikettiä ja perinteitä arvostava golfseura.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti